Choco chip cookie ala Hubby

9 Aug

안녕하세요….. Chingudeul….

Choco chip cookie ini sebenarnya bukan buatan saya, tapi buatan si Hubby yang lagi kepingin nyoba bikin cookie. Gara-gara temennya suka beli choco chip di Starbuck dan dia di kasih cicip, eh dia jadinya tertantang untuk membuat cookie ini. Untuk pertama kali mencoba bikin cookie sih, si Hubby mendapatkan nilai 80 dari saya hehehe… Rasanya enak, aromanya harum, tapi sayang kurang garing dan agak kemanisan. Tapi tetap enak kok cookie buatan Hubby.. Resepnya aku dapat dari Joy of cooking. Nanti rencananya lebaran aku mau coba bikin cookie ini versi ukuran kecilnya.

Berikut saya share resepnya ya dalam versi asli (untuk versi indonesia nanti akan share setelah saya mencoba membuat cookie ini sendiri. Karena ini buatan Hubby, jadi saya share yang versi Hubby aja ya… hehehe
(Resep asli bisa juga dilihat di : http://www.joyofbaking.com/ChocolateChocolateChipCookies.html )

BAHAN yang diperlukan / ingredients :

1 cup (226 grams) unsalted butter, room temperature

3/4 cup (150 grams) granulated white sugar

3/4 cup (160 grams) firmly packed light brown sugar

2 large eggs

1 1/2 teaspoons pure vanilla extract

2 1/4 cups (295 grams) all-purpose flour

1 teaspoon baking soda

1/2 teaspoon salt

1 1/2 cups (270 grams) semisweet or bittersweet chocolate chips

1 cup (100 grams) pecans or walnuts, coarsely chopped (optional)

 

ini tampilan adonan yang uda dibuat sama Hubby.
Si cookie saat dimasukan dalam oven dan dalam proses pematangan..

Cara Membuat :

1. Chocolate Chocolate Chip Cookies:Preheat oven to 350 degrees F (177 degrees C) and place one oven rack in the top third of the oven, and one oven rack in the bottom third of the oven. Line two baking sheets with parchment paper. 

2. Melt the 10 ounces of semi sweet chocolate in a stainless steel bowl placed over a saucepan of simmering water. Remove from heat and set aside to cool to room temperature.

3. In a separate bowl, whisk together the flour, cocoa powder, baking soda, and salt.

4. In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the butter and sugars until light and fluffy (2-3 minutes). Scrape down the sides of the bowl. Add the melted chocolate and beat until well incorporated. Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Then beat in the vanilla extract. Add the flour in stages, mixing until incorporated. Fold in the the chocolate chips and nuts.

5. Form dough into balls, using 1/4 cup (55 grams) for each cookie. Place six balls of dough on each baking sheet. With moistened hands, gently flatten each ball of dough into a 2 inch (5 cm) diameter cookie. Bake the cookies for about 14 -17 minutes, rotating the baking sheets halfway through the baking time. The cookies are done when they are just barely set in the center. They should still be soft. Remove from oven and let the cookies cool a few minutes on the baking sheet before transferring them to a wire rack to cool.

Makes about 20 cookies..

Wah gede gede banget cookie buatan Hubby. 1 loyang cuma muat 4 cookie… halaaah……

Buat chingudeul yang mau mencoba, mungkin bisa membuat 1/2 resep aja dulu, soalnya hasil dari 1 resep ini cukup banyak loh..

Ada yang mau coba cookie buatan Hubby ku?😛

Kalau si Hubby aja bisa, so teman-teman yang lain pasti bisa deh bikin cookie ini. Mumpung lebaran belum datang, ayo sekarang mulai prepare bikin kue yukk…. Aku aja yang gak ikutan lebaran, kepingin banget nyobain bikin cookie ini. Ya walaupun resiko bikin ketagihan, tapi gak ada salahnya dicoba hehheehe….

안녕
Be Blessed

God Love you always !!  :) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: